Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a jak warto je zrobić? Badanie poziomu glukozy we naturze to samo z zwykłych badań diagnostycznych. Daje ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a dobrze je działać. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a więcej jaka jest norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a jak warto je zrobić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien wykonywać badanie poziomu glukozy? Każdy zdrowy człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w projekcie wykrycia cukrzycy ciążowej), a ponadto kobiety z części zwiększonego ryzyka, m.in.:
chorujące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których jest podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Gdy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy kształtuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i wycofać z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który stanowi grany i zmniejszany podczas każdej sytuacje ruchu, wynik badania może więc zaprezentować się zaniżony. Dobę przed testem warto jeszcze unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na przyjęciu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można wykonać i test obciążenia glukozą, który liczy na sprawdzeniu poziomu cukru we naturze na czczo, a potem po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie tego czasu poziom cukru wraca do zasady. Jak nie, jest wówczas dowód do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji idzie do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z krwi do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po życiu jest zatem dziwna z jego stanu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest rynek mało, dociera do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może wywołać nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W obecny możliwość organizm mówi o za wysokim stopniu glukozy, którą używa wydalić. Nagły, przekładający się stan hiperglikemii może działać niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?